Naturlig søtt og naturlig sunt
Du har hørt det før: spis mer frukt og grønnsaker. Fem om dagen! Noen land anbefaler til og med seks eller sju om dagen. Det er solid vitenskapelig grunnlag for disse rådene, og mye å vinne på å øke inntaket av frukt og grønnsaker.
Hvor mye bør vi spise av frukt og bær?
2 ½ porsjoner av frukt og bær daglig anbefales – så enkelt, og så vanskelig! Vi anbefales å spise fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, hvorav halvparten frukt og bær. Vi er så heldige at vi kan velge og variere mellom et stort utvalg frukt og bær som er tilgjengelig i Norge i dag – både ferske, hermetiske, frosne og varmebehandlede. Én porsjon tilsvarer 100 gram – eller en middels stor frukt. Et glass fruktjuice kan regnes som en porsjon, men du kan bare regne den ene porsjonen selv om du drikker flere glass.
Hva er hemmeligheten med frukt og bær?
Frukt og bær inneholder lite energi, men mye kostfiber, vitaminer og mineraler som er viktige for kroppen. Frukt og bær er på en måte levende og ubearbeidet mat som består av intakte celler og alle cellens bestanddeler. Dette kan tenkes å ha betydning for helsen til den som spiser det.
Frukt og bær, sammen med grønnsaker, bidrar med stoffer som ingen andre matvarer kan erstatte. Det gjelder blant annet naturlige antioksidanter, som for eksempel C-vitamin og beta-karoten. I tillegg inneholder frukt og grønnsaker lite, men sunt fett. Frukt og bær er rike på folat, et vitamin som er avgjørende for normal vekst, utvikling og for vedlikeholdet i alle kroppens celler.
Et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker minsker risikoen for:
Klarer vi å følge rådet om frukt og bær?
De nasjonale tallene vi har viser at 34 % av menn og 41 % av kvinner får i seg nok frukt og bær. Dette er ikke så verst, men vi håper at dette er noe alle vil bli enda bedre på fremover! Forskere ved Universitetet i Agder har gjort en nyere kartlegging av kosthold blant studenter og av disse var det kun 8 % av menn og 16 % av kvinner som nådde anbefalingene for frukt og bær.
Under finner du tips til hvordan det kan bli lettere å spise nok frukt og bær.
Frukt, bær og trening
Maten du spiser før trening har betydning for intensitet, fokus og prestasjon. Husk at det ikke er lurt å spise et helt måltid rett før trening. Frukt fungerer godt som et mellommåltid når det er omtrent én time til du skal trene. Spis frukten som den er, kutt den opp og ha i yoghurt, eller lag en deilig smoothie.
Hel frukt metter mer enn tilsvarende energiinntak fra juice? Hvis du er tørst er det i midlertidig lurt å velge vann! Vann dekker væskebehov uten å bidra med unødvendige kalorier, og er den aller beste tørstedrikken.
Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L.T., Keum, N., Norat, T., … Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology. 46(3), 1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319.
Guyenet. S.J. (2019). Impact of Whole, Fresh Fruit Consumption on Energy Intake and Adiposity: A Systematic Review. Frontiers in Nutrition. 8(6),66. doi: 10.3389/fnut.2019.00066.
Ringgaard. A. (2014). Hva er sunnest av juice og frukt? Forskning.no. Hentet fra https://forskning.no/mat-spor-en-forsker/hva-er-sunnest-av-juice-og-frukt/572304.
Kristiansen, N. (2020). Er frukt sunnere enn juice? ung.forskning.no. Hentet fra https://ung.forskning.no/mat-vitaminer/er-frukt-sunnere-enn-juice/1702088.
Ernæringsavdelingen Olympiatoppen. (2019). Fakta om mat og drikke før trening. Hentet fra https://www.olympiatoppen.no/fagstoff/idrettsernaering/faktaark/page1931.html.
Helsenorge. (2018, 1.juni). Kostråd om frukt og grønt. Hentet fra https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/fem-om-dagen/.
Valen. E.L., Engeset, D., Øverby, N.C. & Hillesund. E.R. (2020). StudentKost: a cross-sectional study assessing college students’ diets: reason for concern? Journal of Nutritional Science. 9(e39). https://doi.org/10.1017/jns.2020.33.
Totland TH, Melnæs BK, Lundberg-Hallén N, et al. (2012) Norkost
3 En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i
alderen 18-70 år, 2010-11. Oslo: Norwegian Directorate of Health.
prepared@uia.no
Levert av Egde