Grønnsaker er en fantastisk matvare som kan spises både rå og varmebehandlet. Kok, stek, bak eller damp dem, eller kutt dem opp og ha dem i nistepakken – mulighetene er mange!
Hvor mye bør vi spise av grønnsaker?
Vi anbefales å spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, «5 om dagen», hvorav minst halvparten bør være grønnsaker.
Hvorfor er det viktig å spise grønnsaker?
Grønnsaker er proppfulle av stoffer kroppen trenger til daglig drift. De inneholder mye vitaminer, mineraler og kostfiber. Grønnsaker er fattige på energi, sukker, stivelse og fett. I tillegg er det godt dokumentert at et høyt inntak av grønnsaker reduserer risikoen for:
- Mange kreftformer
- Hjerte- og karsykdommer
- Type 2 diabetes
- Overvekt og fedme
Hva er status?
I den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 3, fant man at bare 15 % av kvinner, og 13 % av menn får i seg nok grønnsaker hver dag.
Hva kan man gjøre for å gjøre få i seg mer grønnsaker?
I Norge er de fem mest spiste grønnsakene gulrot, tomat, løk, salat og kål.
For å oppnå anbefalingen for grønnsaker kan du «spise regnbuen», det vil si grønnsaker i alle regnbuens farger. Da får du stor variasjon av de ulike vitaminene, mineralene og antioksidantene som er så viktige for kroppen din.
Et annet råd er å variere mellom friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker etter behov, smak og lommebok.
Det blir lettere å oppnå tilstrekkelig inntak av grønnsaker ved å bruke en variant av tallerkenmodellen der grønnsakene fyller halve tallerkenen. Hvis du forsyner deg flere ganger, så gjelder samme forholdet.
Potet defineres ikke som en grønnsak og inngår derfor ikke i fem om dagen. Potet inneholder mer kostfiber, protein, vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta og har absolutt en plass i kostholdet. Poteter kan gjerne utgjøre den andre tredjedelen i tallerkenmodellen.
Vil du vite mer om grønnsaker?
Grønnsaker er rike på vann, vitaminer (spesielt vitamin C, vitamin A, betakaroten), polyfenoler og andre fytokjemikalier, mineraler med antioksidantvirkning (kalium og magnesium), folat og fiber. I tillegg inneholder grønnsaker andre virksomme antioksidanter som kryptoxantiner og lykopener. Alle disse stoffene kan ha betydning for kjønnscellene og derfor for neste generasjons helse og utviklingspotensiale.
Trenger du inspirasjon? Nedenfor finner du en film med ideer til middager med ulike variasjoner av grønnsaker som tilbehør.