Hvert måltid teller!

Har du tenkt på hvilken betydning måltider har for deg? Eller på hva måltidene i oppveksten har betydd for måltidsvanene dine? 

Kroppen trenger vanligvis påfyll av mat med noen timers mellomrom både for konsentrasjon, velvære og fysisk og psykisk overskudd. I måltidene fylles de midlertidige lagrene våre slik at vi slipper å spise hele tiden. ring fra maten mellomlagres i cellene og porsjoneres ut over døgnet slik at vi kan holde konsentrasjonen og aktiviteten oppe i timene mellom måltidene.  

Verdien av å ha en plan  

Å organisere spisingen i måltider har mange fordeler. Forskning viser at de som spiser regelmessige måltider ofte har et bedre kosthold enn de som spiser mer tilfeldig. Dette kan skyldes at måltider innebærer mer planlegging enn å bare spise noe i forbifarten.  

Tiden man bruker på å forberede et måltid gir dessuten kroppen mulighet til å forberede seg på maten som skal fordøyes og omsettes i kroppen.  

Verdien av å spise sammen  

For barn viser forskning at det å spise sammen med andre i familien har betydning både for kosthold, språkutvikling, kommunikasjon og sosial kompetanse. Forskning viser også at barn fra familier som spiser måltider sammen klarer seg bedre på skolen.  

Måltid sammen med andre gir mulighet for å snakke om hva man har opplevd, ting man er opptatt av eller ting man strever med. Det kan med andre ord fylle mange ulike behov. Like viktig er kanskje opplevelse av tilhørighet, felles rutiner og ritualer og muligheten til å utvikle relasjoner. 

God investering 

Å bruke tid på måltider både når man spiser alene og sammen med andre er vel anvendt tid både for helse og velvære. Det å bruke tid på å forberede et måltid til seg selv og andre, kan gi glede og være en måte å vise omsorg på. Kanskje vil du invitere noen på lunsj eller middag en dag? (Se oppskrifter for tips)