Jod

Ørlite som skal til, men mange får for lite

Mangel på jod har store konsekvenser for arbeidskapasitet, helse og trivsel

Jod inngår som en helt nødvendig del av stoffskiftehormonene våre. Lavt inntak av jod hemmer derfor produksjonen av stoffskiftehormoner og fører til at kroppen går på lavgir. Stoffskiftehormonene er også viktige for utvikling av nervesystemet og hjernen, og er avgjørende for normal vekst.

Jod er ekstra viktige i noen livsfaser

Det er spesielt viktig at kvinner som planlegger å bli gravide får i seg nok jod, fordi jodmangel hemmer fosterets hjerneutvikling. Et lavt inntak av jod kan også ha betydning for hvor lang tid det tar å bli gravid. Det er altså mange grunner til å passe på å få i seg nok jod.

Hvilke kilder har vi til jod i kosten?

Jod finnes fra naturens side bare i sjømat, men fordi husdyrfôr tilsettes jod er det også betydelige mengder jod i melk, yoghurt og brunost. Hvit fisk som torsk og sei inneholder mer jod enn rød fisk som laks og ørret.

Yoghurt og melk er også gode kilder til jod

Mange får i seg for lite jod!

Flere undersøkelser de siste årene har vist at det er mange som får i seg for lite jod, spesielt unge mennesker, og spesielt kvinner. Dette skyldes at mange unge har et lavt inntak av både fisk, melk og melkeprodukter. Kjenner du deg igjen i dette, har du nesten helt sikkert for lite jod i kosten.

Noen ganger er tilskudd nødvendig – men pass på så du ikke får i deg for mye jod!

Vegetarianere og veganere er spesielt utsatt for jodmangel siden jod nesten bare finnes i fisk, melk og egg. Uten fisk og melkeprodukter er jodtilskudd nødvendig.

Det er ikke bra med for høyt inntak av jod heller! Vær spesielt oppmerksom på at jodinnholdet i helsekostprodukter som tang og tare kan variere mye og at jodinnholdet i disse produktene i noen tilfeller kan være svært høyt. Trenger man kosttilskudd er det klokt å rådføre seg med apotekene som har trygge produkter innenfor anbefalte dosering. 

Hvordan kan man sikre god jodstatus?

Ved å følge helsemyndighetenes kostråd om et par glass melk per dag og fisk et par ganger per uke er du garantert et tilstrekkelig jodinntak. På kjøpet får du et godt tilskudd av kalsium, selen og omega-3-fettsyrer.

Jod i noen matvarer:

  • Brunost på en skive brød (20 g) = ca. 40 mikrogram
  • Gulost på en skive brød (20 g) = ca. 6 mikrogram
  • Yoghurt, ett beger (125 g) = ca. 20 mikrogram
  • Ett glass melk (2 dl): ca. 30 mikrogram
  • Laks, en middagsporsjon (150 g) = ca. 10 mikrogram
  • Torsk, en middagsporsjon (200 g) = ca. 550 mikrogram
  • Egg, ett stk. = ca. 20 mikrogram

Visste du at …

  • Mengden jod som trengs for å dekke det daglige behovet er så liten at den knapt kan ses med det blotte øye. Faktisk kan det samlede behovet for jod gjennom hele livet samles i en liten teskje. Allikevel er altså virkningene på overskudd og arbeidskapasitet svært kraftfulle.
  • I mange land tilsettes det store mengder jod til vanlig salt. I disse landene er derfor jodmangel så godt som utryddet. I Norge er mengden jod som tilsettes til saltet så liten at det nesten ikke har betydning for befolkningens jodstatus.
  • Helsemyndighetene vurderer nå å øke innholdet av jod i salt for å sikre at utsatte grupper bedrer sin jodstatus. Inntil dette skjer er det viktig å følge kostrådene om fisk og/eller melk eller å ta tilskudd.

Daglig anbefalt inntak av jod for voksne er 150 mikrogram